Resuming podcast
2000-00-00 RODA PREMSA VAQUES BOGES
23/12/2020

2000-00-00 RODA PREMSA VAQUES BOGES

Arxiu/ARXIU 2000/

AI

En aquest podcast llarg es desenvolupa una jornada informativa sobre la malaltia de les “vaques boges” (encefalopatia espongiforme bovina), amb representants del sector ramader, veterinari i associacions de consumidors. S’hi destaquen els següents punts clau:

  • Objectiu de l’acte: Aclarir dubtes, aportar informació i transparència en un debat que afecta àmbits polític, social i sanitari.
  • Fases d’alimentació del vedell: Lactància, creixement i engreix; importància dels cereals i la qualitat de l’aigua i la palla.
  • Controls sanitaris i traçabilitat: Mostreigs setmanals a granges, controls a l’escorxador, identificació amb xapes i carnets, i seguiment fins a la carnisseria.
  • Materials de risc i garantia científica: Els científics indiquen quins teixits s’han de retirar (cervell, medul·la, amígdales…), assegurant que la carn de vedella jove (<1 any) i la llet són segures.
  • Anàlisis i formació veterinaris: Més de 1.000 anàlisis setmanals a Catalunya, veterinaris formats des del 1997 per diagnosticar encefalopaties.
  • Altres riscos alimentaris: Salmonellosis, brucel·losi i la rellevància de mantenir la carn com a font essencial de proteïnes, especialment en escoles.
  • Impacte econòmic: Caiguda de vendes de vedella (fins al 80 %), augment del consum i del preu de carn de cavall, i mesures fiscals de suport (rebaixa d’IAE, taxes de mercat).

Marcadors

Benvinguda i presentació del panel
Compartir

Presentació de les entitats i participants i exposició de l’objectiu de l’acte.

Introducció a la malaltia i demanda de transparència
Compartir

Neus Guerrero agraeix la iniciativa i demana més informació i transparència sobre la malaltia de les vaques boges.

Debat i pronunciament inicial
Compartir

Obertura de preguntes i reflexió sobre els prejudicis i impactes socials.

Fases d’alimentació del vedell
Compartir

Vicenç Mestres explica les tres fases d’alimentació (lactància, creixement i engreix) del vedell a Catalunya.

Controls sanitaris i traçabilitat
Compartir

Descripció dels controls sanitaris a la granja, escorxador i sistema de traçabilitat amb xapes i carnets.

Materials de risc segons científics
Compartir

Recomanació de basar-se en la informació dels científics sobre materials de risc i seguretat de la carn i la llet.

Distinció vaca vs vedella i materials retirats
Compartir

Explicació de la diferència entre carn de vaca i vedella, i dels materials de risc que se suprimeixen de la cadena alimentària.

Anàlisis i formació dels veterinaris
Compartir

Detall dels tests diaris de prions a Catalunya, la formació de veterinaris i l’eficàcia de les mesures sanitàries.

Altres riscos i recomanacions nutricionals
Compartir

Consideració d’altres malalties com salmonellosis i la importància de la carn com a font de proteïnes, especialment a col·legis.

Impacte econòmic i consum de carn de cavall
Compartir

Valoració de la caiguda de vendes de vedella, l’augment de consum de carn de cavall i les conseqüències econòmiques.