Resuming podcast
DONES D'AVUI 2001-00-00 MARTA FÀBREGAS
23/03/2012

DONES D'AVUI 2001-00-00 MARTA FÀBREGAS

Arxiu/ARXIU 2001/PROGRAMES 2001/

AI

Dones d’avui entrevista Marta Fàbregas, mestra i filòloga que va reconvertir-se en tècnica gerontòloga per la seva passió per les persones grans. Parlem de la seva formació: de filologia hispànica a magisteri i finalment un curs de 800 h en gerontologia amb pràctiques a la Fundació Pere Badia i a l’ONADA. Expliquem què és aquesta nova professió, el seu objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran i el debat entre mantenir-los a casa o a residència. Marta coordina la FAT (Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona): coneixem la seva missió, serveis (acollida, grups d’ajuda mútua, tallers intergeneracionals) i com promou l’avanç del diagnòstic precoç de l’Alzheimer. Definim la malaltia, els símptomes, el perfil de pacient i la importància de la detecció primerenca. Repassem la xarxa d’associacions locals, la federació catalana i les jornades del novembre al Palau de Congressos. Finalitzem amb un qüestionari breu i personal a la convidada.

Marcadors

Formació i canvi professional de Marta
Compartir

Marta explica la seva trajectòria: estudis de filologia hispànica per vocació, seguits de magisteri i tres anys com a mestra a Girona. Un voluntariat amb alumnes i avis la va portar a fer un curs de tècnic gerontòleg i redirigir la seva carrera cap a la gent gran.

Rol i formació del tècnic gerontòleg
Compartir

Descripció de la professió de tècnic gerontòleg: naixement del títol (Incanop, Departament d’Ensenyament), estructura del curs (800 h, 500 teòriques i pràctiques a centres), pla d’estudis al FIS (ISPA Barcelona) i futur professional.

Sector de la gent gran i models d’atenció
Compartir

Amb l’envelliment de la població, Marta defensa que tota persona gran mereix qualitat de vida. Debat tradicional: mantenir l’avi a casa per preservar records versus ajudar la família; o recórrer a centres de dia i residències com a últim recurs.

FAT: missió i serveis per a malalts d’Alzheimer
Compartir

Presentació de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tarragona (FAT): objectius (suport a cuidadors i afectats), serveis d’acollida i entrevista personalitzada, grups d’ajuda mútua amb psicòloga, quota de soci i simpatitzant, tallers intergeneracionals, i recursos de la Caixa i administracions locals.

Malaltia d’Alzheimer: definició i diagnòstic
Compartir

Què és l’Alzheimer: demència degenerativa, plaques senils i pèrdua de capacitats intellectua ls. Durada mitjana (5–8 anys), perfil de pacient, factors de gènere i edat. Importància del diagnòstic precoç (CAP, TAC, ressonància) i intervencions en fases primerenques per alentir la progressió.

Xarxa associativa i jornades Alzheimer
Compartir

Història de les associacions d’Alzheimer: des dels pioners (1907, Alzheimer; Rita Hayworth, Reagan) fins a la primera en espanya (Yolanda Sintes, 1986). FAT es funda el 1998 a Tarragona i forma part de la federació catalana i la confederació espanyola. Anunci de les jornades 4–5 de novembre al Palau de Congressos de Tarragona amb professionals i familiars.

Qüestionari personal ràpid
Compartir

Tanca l’entrevista un qüestionari breu amb preguntes curioses i personals: fet històric sorprenent, invent, personatge, destí de vacances, assignatura pendent, manies, llibre de capçalera, estat d’ànim i desitjos.