En aquest capítol de Dones d’Avui a Tarragona Ràdio, la Mercè i la Fina entrevisten a Maria Josepa Quinteiro (“Pepa”), directora de la Galeria d’Art Ankins de Reus.
Inicis i formació: Pepa descriu com va créixer envoltada de pintura, va començar Física però va optar per Història de l’Art després d’un viatge a Itàlia.
Galeria Ankins: Explica l’obertura el 1973, les primeres subhastes de pintura antiga (1974-78) i el gir cap a la pintura contemporània i concursos de joves.
Escena local i esdeveniments: Parlen de la dinàmica artística a Reus, el centralisme de Barcelona, el Saló de Maig i la Biennal de Pintura Jove, amb itinerància a diverses ciutats.
Gestió d’exposicions: Debaten sobre monogràfiques versus col·lectives, assessorament a col·leccionistes i el perfil del públic i socis (Caixa d’Art i Club Jove).
Qüestionari final: Respostes ràpides sobre gustos, objectes personals i preferències del dia a dia.
Pepa explica com va créixer rodejada de la Galeria Ankins dels seus pares, la seva tímida iniciació a les inauguracions, els estudis inicials de Física i el canvi a Geografia i Història amb assignatures d’Història de l’Art després d’un viatge a Itàlia.
Repàs de les primeres cinc subhastes organitzades entre 1974 i 1978 amb pintura antiga, l’experiència d’una subhasta benèfica recent i els motius pels quals la galeria es decanta ara per promocionar pintura contemporània.
Discussió sobre el perfil dels artistes representats (majoritàriament catalans amb alguns valencians i madrilenys), l’interès per joves talents, els concursos de pintura jove i la línia editorial de la galeria.
Valoracions sobre la vitalitat de la vida artística a la ciutat i comarques, la necessitat d’atreure exposicions de Barcelona, el paper de les institucions i la resposta del públic.
Origen de la iniciativa inspirada en París l’any 1973, format eclèctic amb 55-65 artistes a tot Espanya, la trobada anual d’artistes, col·leccionistes i mitjans, i l’homenatge a un artista cada edició.
Descripció de la novena edició del concurs, en col·laboració amb la Secretaria de Joventut, itinerància de les obres per Barcelona, Girona i Lleida, i el primer premi atorgat a un jove de Reus.
Debat sobre preferències entre exposicions individuals i col·lectives, la gestió del muntatge per part de la galeria, el paper dels artistes en el muntatge i el seguiment dels guanyadors dels concursos.
Tracten l’afluència del públic segons l’estil d’exposició, l’estacionalitat (descens a l’estiu), el perfil d’assistents habituals i la funció del boca-orella per atreure visitants.
Explicació del funcionament del Club Jove (quota mensual a partir de 2.000 pessetes), avantatges per adquirir obres originals de joves artistes i el perfil dels socis del club i de la Caixa d’Art.
Ràpida ronda de preguntes personals (gèneres literaris, objectes amb valor sentimental, preguntes-tafaneja sobre la baronesa Thyssen, preferències quotidianes) formulades per la Fina.