Resuming podcast
DONES D'AVUI 2001-00-00 MªTERESA HUGUET FITÉ
23/03/2012

DONES D'AVUI 2001-00-00 MªTERESA HUGUET FITÉ

Arxiu/ARXIU 2001/PROGRAMES 2001/

AI

Resum del programa

Aquest tancament de temporada de Dones d’avui entrevista la Dra. Maria Teresa Oguet-Fiter, metgessa especialista en dietètica, nutrició i medicina estètica.

  • Formació i trajectòria: explica com va estudiar Medicina a Reus i postgraus en Nutrició a la UB i Navarra, i com va incorporar l’acupuntura i la medicina estètica.
  • Perfil de pacients i motivacions: majoritàriament dones de 40–55 anys amb preobesitat o obesitat lleu que busquen perdre pes després de Nadal.
  • Mites de dietes i productes de moda: debat sobre cures de dejú, xarops “miracle”, iogurts desnatats i dietes exprés, i la diferència entre pèrdua de greix i pèrdua d’aigua.
  • Cànons de bellesa i impacte social: reflexió sobre estereotips de moda, models andrògines i els riscos psicològics de perseguir mesures ideals.
  • Salut i tipus d’obesitat: obesitat tipus poma vs. pera, greix visceral vs. subcutani, i perills metabòlics.
  • Grups alimentaris i dieta mediterrània: recomanacions per repartir fruita, verdures, cereals, proteïnes, làctics i olis, i adaptar-los a l’estació.
  • Horaris i esmorzar saludable: importància d’un esmorzar complet, repartició de cinc ingestes i impacte al rendiment escolar.
  • Preguntes dels oients: efectes de la xocolata, hidratació, alcohol moderat, sucre de refrescos, consum de fruita, pa, fruits secs i bolleria industrial.
  • Prevenció del càncer: paper de la fibra, antioxidants i riscos d’alcohol i aliments fumats.
  • Conclusions: cap dieta és miraculosa; cal voluntat, paciència, control mèdic i un estil de vida equilibrat.

Marcadors

Formació i trajectòria de la Dra. Oguet
Compartir

Maria Teresa explica els seus estudis de Medicina a Reus, el màster en Nutrició a la UB, la diplomatura en Dietètica a Navarra i la incorporació de l’acupuntura i la medicina estètica.

Perfil de pacients i motivacions
Compartir

Descripció del perfil majoritari de pacients (dones 40–55 anys amb sobrepès/preobesitat) i el moment de consulta després de Nadal amb objectiu de perdre pes.

Mites de dietes exprés i cures miracle
Compartir

Crítica a dietes de dejú, xarops “miracle” i promeses de pèrdua ràpida de pes, explicant per què gran part de la pèrdua és aigua, no greix.

Iogurts desnatats i falsos productes 'saludables'
Compartir

Anàlisi de les promeses dels iogurts desnatats i de la publicitat que presenta productes com a solució genètica.

Cànons de bellesa i impacte social
Compartir

Reflexió sobre els estereotips de moda (models andrògines, mesures ideals) i les conseqüències psicològiques en dones i adolescents.

Obesitat tipus poma vs. pera i riscos
Compartir

Explicació de com la distribució del greix abdominal (tipus poma) suposa més risc cardiovascular que el greix de cadera (tipus pera).

Grups alimentaris i dieta mediterrània
Compartir

Repartiment i recomanació de fruites, verdures, cereals, llegums, proteïnes, làctics i greixos vegetals seguint la dieta mediterrània.

Horaris de menjars i importància de l’esmorzar
Compartir

Consells d’adaptar els horaris (esmorzar fort, dinar equilibrat i sopar lleuger) i aprendre dels costums anglosaxons.

Rendiment escolar i esmorzar infantil
Compartir

Resultats d’un estudi amb escolars de Tarragona que demostren la importància de l’esmorzar per al rendiment acadèmic.

Xocolata: plaer vs. addicció
Compartir

Debat sobre si la xocolata crea addicció i el seu component gratificant, calòric i estimulant.

Hidratació i consum d’aigua
Compartir

Recomanacions de beure com a mínim 2 L d’aigua al dia (3 L per a físics actius) i per prevenir còlics renals.

Alcohol amb mesura a la dieta mediterrània
Compartir

Consum moderat de vi i cervesa, polifenols antioxidants i recomanació d’una copa de vi al dinar i al sopar.

Coca-cola i sucre afegit
Compartir

Impacte de la cafeïna i el sucre de refrescos en nens i l’adquisició d’un hàbit potencialment perjudicial.

Fruita dins o fora dels àpats
Compartir

Desmuntant la creença que la fruita engreixa si es menja fora de l’àpat i recomanació de portar-la com a comodí.

Pa, cereals i fruits secs saludables
Compartir

Importància del pa com a font de farines, cereals i de les fruits secs (nous) per al control del colesterol.

Ingestes diàries i dietes miraculoses
Compartir

Sistema de 5 ingestes diàries per controlar la gana, i advertència que no existeix cap dieta miraculosa, sinó voluntat i paciència.

Adaptació estacional de la dieta
Compartir

Consells per ajustar menús i mètodes de cocció segons la calor (amanides fredes vs. estofats) i aprofitar productes de temporada.

Alimentació i prevenció del càncer
Compartir

Paper protector de la fibra, la vitamina C i carotenoides, i riscos de l’alcohol i els aliments fumats en càncers digestius.

Bolleria industrial: comoditat vs. salut
Compartir

Anàlisi de l’alt contingut calòric i greixós de la bolleria industrial i recomanació de consumir-la amb moderació.

Conclusions i recomanacions finals
Compartir

Missatge de cloenda: equilibri, moderació, control mèdic i la importància de la salut i l’igualtat d’oportunitats.