Resuming podcast
ZZ FELIP 2006-01-24
18/10/2016

ZZ FELIP 2006-01-24

Arxiu/ARXIU 2006/JA TARDES 2006/

AI

Resum del podcast

En aquest episodi Felip i Núria repassen un ampli ventall de begudes, els seus riscos i alternatives més saludables:

  • Introducció i repàs de la setmana passada: recordatori de te, infusions, cafè i sucs.
  • Begudes refrescants (refrescos): consum habitual i incorporació a la dieta diària (gas, sucre, associació al menjar ràpid).
  • Problemes principals dels refrescos: efectes del gas (inflamació i desgast dental) i del sucre (addicció, ansietat, impacte en la salut).
  • Alternatives naturals i dolcificants: ús de sucre de canya menys refinat, mel, fruits secs dolços (figues, panses, ametlles) i llets vegetals (almandrina).
  • Infusions fredes i recepta refrescant: tècniques per preparar infusions en fred, recepta de menta freda amb pipermint.
  • Alcohols bàsics: tipologies (vi, cervesa, cava, licors) i comentari sobre fermentació i contingut en calories.
  • Comparativa de calories i efectes salut: cervesa (diürètica, menys calòrica), vi i cava (tonificants), licors (més calòrics, excés nociu).
  • Licors d’herbes i carajillo: tradicions locals (aigua del Carme, carajillos de conyac) i l’efecte digestiu/tonificant en petites quantitats.
  • Mites sobre l’alcohol i el fred: sensació d’escalfor vs risc de deshidratació i desequilibri si s’usa en situacions extremes.
  • Begudes isotòniques: concepte original (recuperació d’electròlits després d’esforç), abús en la vida diària i barreja perillosa amb alcohol.
  • Conclusió: la beguda imprescindible és l’aigua; totes les altres s’han de consumir amb moderació.

Marcadors

Introducció i repàs de l’episodi anterior
Compartir

Presentació, salutació i recordatori dels temes de la setmana passada: te, infusions, cafè i sucs.

Begudes refrescants i consum habitual
Compartir

Definició de refrescos, ús en festes i incorporació quotidiana a les menjades (pizza, menjar ràpid).

Problemes dels refrescos: gas i sucre
Compartir

Efectes del gas (inflació, desgast dental) i del sucre (alta addicció, ansietat, impacte en la salut dental i metabòlica).

Alternatives naturals i dolcificants
Compartir

Opcions més saludables: sucre de canya menys refinat, mel, fruits secs dolços (figues, panses, ametlles) i llets vegetals (almandrina).

Infusions fredes i recepta refrescant
Compartir

Procés per fer infusions en fred i una beguda de menta amb pipermint i gel per a l’estiu.

Alcohols bàsics: vi, cervesa i licors
Compartir

Tipus d’alcohol (vi negre/blanc/rosat, cava, cervesa) i explicació de la fermentació i sucre com a origen.

Calories i efectes de l’alcohol
Compartir

Comparativa calòrica (cervesa, vi, cava, licors) i efectes diürètics, tonificants i de guany de pes (panxa cervecera).

Licors d’herbes i carajillos
Compartir

Tradicions locals: aigua del Carme, vermuts, carajillos de conyac i efectes digestius/tonificants en dosage moderada.

Mites sobre l’alcohol i el fred
Compartir

Desmuntant la creença que l’alcohol escalfaria en situacions extremes; risc de deshidratació i desequilibri.

Begudes isotòniques: usos i abusos
Compartir

Concepte original per a l’esport (reposició de minerals) vs abús en la vida diària i perill de barrejar-les amb alcohol.

Conclusió i importància de l’aigua
Compartir

Tancament recordant que la beguda indiscutible ha de ser l’aigua i anunci de proper monogràfic sobre aigües.