En aquest episodi Felip Caudet i la Núria exploren com l’alimentació pot ajudar a millorar la qualitat del son.
Introducció al tema: per què és clau prevenir l’insomni i mantenir defenses i equilibri hormonal.
Fisiologia del son: adrenalina, cortisol i melatonina; funcions reparadores (energia, sistema immunitari, hormona del creixement).
Fases del son i cicles: somnolència, somn lleuger, somn mig, somn profund i fase REM; importància de completar cicles i migdiades curtes.
Carències nutricionals: ferro, magnesi, calci, vitamines C i B i el seu impacte en el descans.
Aliments que afavoreixen la somnolència: ametlles, nous, tonyina, carabassa, carxofes, préssecs, triptòfen i infusions relaxants.
Menú de cap de setmana de “cura de son”: propostes de divendres nit a diumenge amb sopars lleugers, esmorzars rics en vitamines, migdiades i sopars amb proteïnes inductores de son.
Explicació de les hormones que regulen el son (adrenalina, cortisol, melatonina) i de les funcions reparadores: recarregar energia, reordenació cerebral, secreció d’hormona de creixement, reforç de defenses i reducció del metabolisme.
Descripció de les cinc etapes del son (somnolència, somn lleuger, somn mig, somn profund i REM), durada del cicle (~90–110 min), importància de completar-lo, despertar sense despertador i migdiades òptimes.
Llista d’aliments rics en proteïnes inductores de son i triptòfen (ametlles, nous, tonyina, carabassa, carxofes, préssecs), consells de cocció lleugera i d’infusions relaxants (tila, melissa, valeriana).
Proposta detallada de menú per a divendres nit, dissabte i diumenge: sopars de verdures i proteïnes inductores de son, esmorzars rics en vitamines, migdies curtes amb infusió, berenars lleugers i sopars amb pollastre o salmó.