Resuming podcast
ZZ FELIP 2007-02-02
18/10/2016

ZZ FELIP 2007-02-02

Arxiu/ARXIU 2007/JA TARDES 2007/

AI

En aquest episodi Felip Caudet i la Núria exploren com l’alimentació pot ajudar a millorar la qualitat del son.

  • Introducció al tema: per què és clau prevenir l’insomni i mantenir defenses i equilibri hormonal.
  • Fisiologia del son: adrenalina, cortisol i melatonina; funcions reparadores (energia, sistema immunitari, hormona del creixement).
  • Fases del son i cicles: somnolència, somn lleuger, somn mig, somn profund i fase REM; importància de completar cicles i migdiades curtes.
  • Carències nutricionals: ferro, magnesi, calci, vitamines C i B i el seu impacte en el descans.
  • Aliments que afavoreixen la somnolència: ametlles, nous, tonyina, carabassa, carxofes, préssecs, triptòfen i infusions relaxants.
  • Menú de cap de setmana de “cura de son”: propostes de divendres nit a diumenge amb sopars lleugers, esmorzars rics en vitamines, migdiades i sopars amb proteïnes inductores de son.

Marcadors

Presentació del tema i importància del son
Compartir

Anunci de l’episodi centrat en com l’alimentació pot facilitar el dormir i prevenir desordres i debilitament del sistema immunitari.

Fisiologia i funcions del son
Compartir

Explicació de les hormones que regulen el son (adrenalina, cortisol, melatonina) i de les funcions reparadores: recarregar energia, reordenació cerebral, secreció d’hormona de creixement, reforç de defenses i reducció del metabolisme.

Fases i cicles del son
Compartir

Descripció de les cinc etapes del son (somnolència, somn lleuger, somn mig, somn profund i REM), durada del cicle (~90–110 min), importància de completar-lo, despertar sense despertador i migdiades òptimes.

Carències alimentàries i son
Compartir

Revisió de les deficiències de ferro, magnesi, calci i vitamines C i B que poden provocar trastorns del son i com obtenir-los de forma natural.

Aliments que indueixen la somnolència
Compartir

Llista d’aliments rics en proteïnes inductores de son i triptòfen (ametlles, nous, tonyina, carabassa, carxofes, préssecs), consells de cocció lleugera i d’infusions relaxants (tila, melissa, valeriana).

Menú de cura de son de cap de setmana
Compartir

Proposta detallada de menú per a divendres nit, dissabte i diumenge: sopars de verdures i proteïnes inductores de son, esmorzars rics en vitamines, migdies curtes amb infusió, berenars lleugers i sopars amb pollastre o salmó.