Resuming podcast
ZZ FELIP 2007-05-25
18/10/2016

ZZ FELIP 2007-05-25

Arxiu/ARXIU 2007/JA TARDES 2007/

AI

Resum

Aquest episodi explora en profunditat què és el sucre, per què en consumim massa, com el metabolitza el cos i quins riscos implica l’excés. S’hi descriuen els diferents hidrats de carboni, la distinció entre calories plenes i buides, i es repassen els orígens històrics del sucre (Xina, Índia, canya, remolatxa). Es detallen els pros i contres de diversos tipus comercials (sucre blanc, malasses, sucre moreno, integral), així com edulcorants alternatius (fructosa, dextrosa, estèvia i mel). Finalment, es parla de metabolisme (insulina, diabetis, osteoporosi) i estratègies per triar opcions més saludables.

Marcadors

Introducció i perills de l'excés de sucre
Compartir

Presentació del tema: per què l'excés de sucre és problemàtic, fonts inesperades (cafè, pastes, processats) i primer apunt sobre addicció.

Hidrats de carboni i calories plenes vs buides
Compartir

Definició de sucre com a hidrat de carboni, funció energètica, què són les calories, i distinció entre calories plenes (aliments complets) i buides (bolleria, xuxes).

Orígens històrics i evolució del sucre
Compartir

Recorregut des del *xarqura* en sànscrit fins a la difusió per Àsia i Occident, plantacions de remolatxa i canya al segle XIX, i introducció de sacarina com a edulcorant químic.

Sucre blanc i característiques nutricionals
Compartir

Cristalls purs de sacarosa sense vitamines ni minerals (caloria buida), resultants del refinat intens i sense valor afegit.

Metabolisme de la glucosa i efectes sobre la salut
Compartir

Digestió de la glucosa, paper de la insulina i el pàncrees, riscos d'hiperglucèmia, diabetis, estrès pancreàtic i complicacions vasculars i nervioses.

Malasses i sucre moreno
Compartir

Restes vitamíniques i minerals de la malassa vs residus químics, i sucre moreno com a barreja de blanc i malassa amb avantatges i inconvenients.

Sucre integral de canya i avantatges dels productes integrals
Compartir

Procés d'extracció natural de la canya sense refinats intensos, conservació de vitamines, minerals i fibra, i pujada més lenta de la glucèmia.

Fructosa: natural vs industrial
Compartir

Fructosa de fruita amb enzims i nutrients vs fructosa industrial barata però sense vitamines/minerals i amb sobrecàrrega hepàtica.

Dextrosa en productes processats
Compartir

Dextrosa química obtinguda de lmidó (patata), present a xuxes i llaminadures per intensificar dolçor.

Edulcorants naturals: estèvia i mel
Compartir

Estèvia com a edulcorant vegetal 300× més dolç que el sucre sense reacció glucèmica; mel amb glucosa i fructosa natural, vitamines, minerals i propietats terapèutiques.