Resuming podcast
ZZ FELIP 2007-06-01
18/10/2016

ZZ FELIP 2007-06-01

Arxiu/ARXIU 2007/JA TARDES 2007/

AI

Resum

En aquest episodi la Núria i el Felip Caudet desgranen tot el que cal saber sobre els sucres i edulcorants per mantenir una dieta saludable, des dels tipus més comuns fins als riscos metabòlics i emocionals, acabant amb recomanacions pràctiques.

Punts clau:

  • Tipus de sucre i processament: sucre blanc (glucosa), sucre morè, sucre integral i pèrdua de vitamines o minerals pel refinat.
  • Edulcorants químics: políols (xilitol) amb efecte laxant i impacte sobre la flora intestinal; sacarina (E954) sense glucosa però totalment sintètica i amb efectes a llarg termini poc coneguts.
  • Greixos trans: presents en brioixeria industrial, confonen el cos i afavoreixen l’acumulació de colesterol.
  • Riscos sanitaris: picades de glucèmia, sobreesforç metabòlic (minerals, calci i osteoporosi), càries, debilitament del sistema immunitari i proliferació de patògens (candidiasi).
  • Relació sucre–greix–cardiovascular: calories buides convertides en greix, augment de colesterol i risc de malalties del cor.
  • Efecte en l’estat d’ànim: eufòria inicial per hiperglucèmia, caiguda brusca (hipoglucèmia), fatiga, depressió i comportament cíclic que pot derivar en addicció.
  • Consells pràctics:
  • Prioritzar sucres integrals i aliments rics en fibra.
  • No saltar-se l’esmorzar; combinar cereals integrals amb fruita (preferible a sucs).
  • Modificar progressivament el gust i mesurar la quantitat de dolç.

Conclusió: Exerceix control sobre la qualitat (natural vs. sintètic), la forma d’obtenció i la quantitat de sucre per protegir la salut a llarg termini.

Marcadors

Introducció i objectiu de l’episodi
Compartir

La Núria i el Felip preparen un cap de setmana saludable i introdueixen el tema del sucre i per què és tan controvertit.

Tipus de sucre i procés de refinat
Compartir

Explicació de la glucosa (sucre blanc), origen en canya i remolatxa, pèrdua de nutrients pel refinat i avantatges del sucre integral versus el morè.

Políols: edulcorants amb efecte laxant
Compartir

Definició de políols (xilitol), origen químic del midó de patata, ús en xiclets i pastes de dents, i impacte sobre la flora intestinal.

Sacarina i altres additius químics
Compartir

Característiques de la sacarina (E954), ús per a diabètics, totalment sintètica, esforç digestiu del cos i possibles incerteses a llarg termini.

Greixos trans i impacte metabolic
Compartir

Definició de greixos trans en reposteria industrial, confusió del cos per identificar-los i risc d’acumulació de colesterol.

Riscos sanitaris del sucre
Compartir

Efectes de l’excés de glucosa: sobreesforç metabòlic, dèficit de minerals (calci i osteoporosi), càries, debilitament immunitari i proliferació de Candida.

Sucre, greixos i malalties cardiovasculars
Compartir

Conversió de calories buides en greix corporal, formació de mitjons, augment de colesterol i risc de bloqueig arterial.

Sucre, estat d’ànim i addicció
Compartir

Pic d’energia (hiperglucèmia) seguit de caiguda brusca (hipoglucèmia), fluctuacions emocionals i desenvolupament d’una conducta d’addicció al sucre.

Recomanacions dietètiques
Compartir

Consells per a una glucèmia estable: esmorzar amb cereals i fruita, optar per sucres integrals, evitar sucs de fruita, moderació en la quantitat.

Conclusió i regles d’or
Compartir

Síntesi de factors claus: tipus de sucre, forma d’obtenció i mesura de la quantitat. Fomentar productes integrals i reduir edulcorants sintètics.