En aquest episodi, la supervisora d’infermeria Belén Vargas i el Dr. Azzerà aborden de manera àmplia:
Beneficis immediats de l’alletament matern: importància de deixar el nounat en pell amb la mare durant la primera hora de vida per estimular el reflex de succió i la pujada de la llet.
Protocol·lització i entorn hospitalari: adaptacions a nivells d’arquitectura i procediments per afavorir el contacte mare-fill.
Campanyes de promoció: estratègies anuals per focalitzar missatges nous i evitar la saturació informativa.
Suport a les mares: accés a llevadores, pediatres i infermeria de pediatria per gestionar frustracions, dolor i angoixa durant les primeres setmanes.
Respecte i diversitat de decisions: fugir dels fonamentalismes pro/anti alletament, donant la informació i respectant la decisió individual.
Rol del pare i ús de llet materna amb biberó: implicació de la parella en l’extracció i l’administració de la llet alletada.
Comparativa alletament vs biberó: temps invertit, quantificació de la presa i comoditat.
Beneficis nutricionals i immunològics: colostre, anticossos i composició òptima per al desenvolupament orgànic i nerviós del nadó.
Durada i llibertat de lactància: recomanacions fins als 2–3 anys, amb espai per a la vida familiar i laboral.
Mites i tòpics: falsos rumors sobre la figura, els ossos, la pèrdua de cabell i consells tradicionals (cervesa, etc.).
Transmissió de tòxics i medicaments: alcohol, tabac, drogues i fàrmacs, amb especial èmfasi en els protocols per a mares en deshabituació ({"síndrome d’abstinència neonatal"}).
Campanyes de llet artificial al Tercer Món: pràctiques comercials que substitueixen la tradició local i repercuten en la salut infantil.
Els ponents tanquen amb reflexions sobre les properes campanyes i agraïments.