Resuming podcast
SALUT 2007-07-04
22/02/2012

SALUT 2007-07-04

Arxiu/ARXIU 2007/MATI T.R 2007/

AI

Resum del podcast

El programa explica de forma àgil i pràctica tot el que cal saber sobre el cop de calor:

  • Termoregulació: com el nostre cervell regula la calor corporal enviant sang a la pell i activant la sudoració.
  • Pèrdua de líquids i sals: què passa quan aquests mecanismes fallen i per què és clau reposar tant aigua com electròlits.
  • Cop de calor: definició, símptomes (febre molt alta, confusió, pell seca) i fisiopatologia (fracàs del “termostat” intern).
  • Gravetat i mortalitat: taxa de mortalitat (15–20 %) i necessitat d’ingrés urgent en cures intensives.
  • Prevenció: sentit comú per evitar horaris de màxima insolació, repòs, ventilació i adequar l’activitat física.
  • Grups vulnerables: risc especial en gent gran, nadons i malalts crònics amb mecanismes termoreguladors fràgils.
  • Hidratació recomanada: begudes isotòniques, gazpacho, evitar l’alcohol i adaptar la ingesta segons activitat i pes.
  • Mesures complementàries: roba adequada, protecció solar, pauses de descans, cicles de treball reposats.
  • Primeres ajudes: reconèixer precoçment un cop de calor, refredar externament (aigua, ventilació) i traslladar a assistència sanitària.
  • Resposta institucional: el programa POCS del Departament de Salut per monitorar onades de calor i protegir persones de risc.

Marcadors

Mecanismes de termoregulació
Compartir

Explicació de com el cervell regula la temperatura corporal mitjançant la vasodilatació i la sudoració.

Pèrdua de líquids i electròlits
Compartir

Importància de reposar aigua i sals (sodi, potassi, magnesi) quan suem en excés.

Definició i fisiopatologia del cop de calor
Compartir

Què és el cop de calor: fracàs dels mecanismes reguladors i símptomes clau.

Gravetat i mortalitat
Compartir

Taxa de mortalitat (15–20 %) i necessitat d’ingrés en unitat de cures intensives.

Prevenció bàsica amb sentit comú
Compartir

Evitar hores de màxima insolació, mantenir repòs, ventilació i activitats lleugeres.

Grups més vulnerables
Compartir

Perill especial en nadons, nens petits i gent gran amb termòstats més fràgils.

Exposició dels nadons al sol
Compartir

Riscos i recomanacions per no forçar els mecanismes de regulació en nadons.

Hidratació i begudes recomanades
Compartir

Aigua, begudes isotòniques i aliments rics en sals per reposar pèrdues hidroelectrolítiques.

Protecció i descans en l’activitat
Compartir

Ús de roba adequada, protecció solar, cicles de treball i pauses de descans.

Primeres ajudes i derivació sanitària
Compartir

Com detectar un cop de calor, refredar externament i traslladar al centre sanitari.

Programa POCS i actuació institucional
Compartir

Pla del Departament de Salut per prevenir i monitorar els efectes de les onades de calor.