Resuming podcast
SALUT 2007-12-12
22/02/2012

SALUT 2007-12-12

Arxiu/ARXIU 2007/MATI T.R 2007/

AI

En aquest espai de Tarragona Ràdio, el Dr. Joan Marieta i la Núria Esteve, coordinadora de llevadores de la xarxa de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, parlen sobre la importància de reconèixer el part com un procés fisiològic normal i únic en la vida de la dona. Expliquen com s’ha professionalitzat en excés l’assistència al part de baix risc i defensen la necessitat d’oferir un ampli ventall d’opcions –el “pla de part” o part a la carta– perquè la dona esculli de manera informada i lliure la seva experiència de naixement: posicions (verticals, en aigua, amb música, mirall…), mobilitat, anestèsia o no, ambient íntim i personalitzat. Descriuen l’experiència pilot de l’Hospital del Vendrell, on les mateixes llevadores fan seguiment a primària i en sala de parts, i detallen tot el recorregut, des de la primera visita fins al suport postpart, amb èmfasi en trencar la “cultura de la por” i empoderar la dona perquè se senti protagonista i ben informada.

Marcadors

Introducció i presentació
Compartir

Inici del programa “Ens curem en salut” amb el Dr. Joan Marieta i la presentació de la Núria Esteve, coordinadora de llevadores de la xarxa sanitària.

Part com a procés fisiològic
Compartir

Es defineix el part de baix risc com un procés normal i únic, i es critica la imatge passiva i medicalitzada que sovint es té de la dona parint.

Retrobar pràctiques antigues amb tecnologia moderna
Compartir

Debat sobre la necessitat de recuperar posicions i mètodes més naturals, però amb la seguretat que ofereixen els avanços mèdics, evitant intervencions innecessàries.

Coordinació i rol de les llevadores
Compartir

Explicació del treball en xarxa entre atenció primària i sala de parts, amb les mateixes llevadores per garantir continuïtat, confiança i atenció integral.

Primera presa de contacte i seguiment prenatal
Compartir

Detall del procés d’embaràs: visita inicial a les 6-8 setmanes, 8-10 visites amb la llevadora, reconeixements físics i resoldre dubtes, creant un vincle de confiança.

Trencar la cultura de la por
Compartir

Importància dels cursos de preparació al part per desmitificar el dolor, veure’l com a senyal de bon evolució i reduir l’ansietat associada a l’experiència del part.

El pla de part o part a la carta
Compartir

Presentació del document on la dona estableix les seves preferències: mobilitat, postures, anestèsia, aigua, presència de la parella i altres opcions per a un naixement personalitzat.

Beneficis de parir en vertical i postures lliures
Compartir

Comentaris sobre les avantatges de la gravetat, la comoditat i l’encaix del fetus en posicions verticals, comparades amb la tradicional ginecològica en horitzontal.

Ambient a la sala de parts de l’Hospital del Vendrell
Compartir

Descripció de les sales individuals, llums baixes, música, cortines, pilotes i tamborets per facilitar la mobilitat, la intimitat i el confort durant la dilatació i l’expulsió.

Contacte pell amb pell i suport postpart
Compartir

Pràctiques de rooming-in i peleterapia durant la primera hora i mitja després del naixement per afavorir la lactància i el vincle, i seguiment continuat per la llevadora.

Valoració i tancament
Compartir

Feedback positiu de les dones ateses, rebuda d’altres casos de fora de la zona i reconeixement al treball de l’equip. Cloenda i desitjos de bones festes.