Context i convidats Aquest matí a Tarragona Ràdio hem parlat amb un grup d’alumnes dels Estudis de Comunicació de la URV (Laia Díaz, Òscar Bricoller, Jacob Dalmau i Eloi Ortiz) i les professores coordinadores (Marta Montagut i Yolanda Tortajada) sobre el documental que han realitzat per al projecte europeu Included.
Origen i objectius L’obra neix d’un projecte de recerca europeu finançat pel Sisè Programa Marc, amb l’objectiu de mostrar no des d’un informe acadèmic, sinó des de l’experiència directa de mestres, alumnes i famílies, les estratègies educatives per a la inclusió social i la cohesió a Catalunya.
Mètodes i fases del documental - Etapa del somni: recollida de desitjos de tota la comunitat escolar. - Comissions i grups de treball: creació d’espais participatius. - Grups interactius: sessions d’aprenentatge amb voluntaris (pares, avis) i alumnat barrejat per nivells.
Resultats i impacte Les escoles de Reus, Terrassa i el Vendrell han experimentat millores en resultats acadèmics, convivència i demanda de matrícula. S’ha observat una clara progressió de notes i una major inclusió de l’alumnat nouvingut.
Comparativa de polítiques Hem contrastat el model Included amb les Zones d’Acollida Educativa (ZBE) de la Generalitat i debatut sobre avantatges i reptes de cada enfocament.
Procés de producció i estructura El llarg treball voluntari (de juny a octubre) ha implicat gravacions a les escoles, edició de 14 h de material en 20 min i un procés de treball d’equip molt pròxim entre alumnes i professors. La línia editorial prioritza la veu dels protagonistes reals i una introducció teòrica mínima.
Projecció i futur El documental es va projectar a la fira de ciències de París i s’estudia la seva difusió en altres centres. Es confia que els informes científics i la peça audiovisual reforcin l’adopció d’aquestes bones pràctiques a més escoles.