Resuming podcast
2008-12-04 MARA DIERSSEN. AMOR
27/01/2012

2008-12-04 MARA DIERSSEN. AMOR

Arxiu/ARXIU 2008/ENTREVISTES 2008/

AI

La conversa entre l’entrevistador i la neurobióloga Mara Diersen explora la complexitat de l’amor des d’un punt de vista científic. S’analitzen les diferents fases de l’enamorament, els mecanismes neuroquímics implicats (dopamina, oxitocina, vasopresina), els canvis d’activació cerebral i els avantatges i inconvenients de centrar-se en una sola persona. També es discuteixen les diferències de gènere i d’edat en la resposta amorosa, el paper del desig sexual i els límits de la neurobiologia per explicar el comportament humà. Finalment es presenta l’estructura de la conferència sobre amor i infidelitat.

Marcadors

Introducció i plantejament
Compartir

Presentació del tema: per què la neurobiologia estudia l’amor quan poetes i psicòlegs no han arribat a conclusions definitives.

Fases de l’enamorament i hormones
Compartir

Descripció de les diferents fases de l’amor i del paper de la dopamina, oxitocina i vasopresina en la selecció de parella i el vincle afectiu.

Canvis cerebrals i comportament
Compartir

Anàlisi dels canvis d’activació i inactivació en àrees cerebrals relacionades amb el plaer, la valentia i el judici social durant l’enamorament.

Transició a un amor madur
Compartir

Explicació del pas de la fase inicial dopaminèrgica a una etapa més cognitiva i l’aparició de la monogàmia successiva.

Diferències de gènere i edat
Compartir

Contrast entre respostes masculines i femenines a l’amor i influència del desenvolupament cerebral en l’enamorament adolescent.

Desig sexual i límits de la neurobiologia
Compartir

Discussió del paper del desig com a motor biològic de l’amor i debat sobre fins a quin punt la neurobiologia pot justificar comportaments.

Estructura de la conferència i tancament
Compartir

Detall de l’esquema de la xerrada al CaixaForum (bases químiques, estudis d’imatge, infidelitat) i comiat.