Resuming podcast
2008-10-28 UM SALVADOR CARDUS
31/01/2012

2008-10-28 UM SALVADOR CARDUS

Arxiu/ARXIU 2008/JA TARDES 2008/

AI

En aquesta entrevista en directe des de Tarragona, el sociòleg i economista Sabador Cardús ofereix una radiografia de la comunitat educativa enmig d’una percepció de crisi. Analitza com els canvis socials han transformat el propi sistema educatiu, la necessitat de confiança i autoestima en mestres, pares i alumnes, i proposa com valorar i fomentar l’educació: reforçant la lectura, l’escriptura i el pensament crític, millorant la formació inicial i permanent dels docents, intensificant el temps de qualitat familiar i aprofitant la corrupció econòmica per a impulsar canvis estructurals. Finalment, assegura que malgrat l’estat d’esquarterament, hi ha alternatives de transformació i recuperació de l’ordenament educatiu.

Marcadors

Introducció i expectació a la conferència
Compartir

Pep i Núria comenten l’alta assistència i interès de la comunitat educativa per la conferència de Sabador Cardús a Tarragona, malgrat la pluja i l’arribada esglaonada dels participants.

Objectius de la conferència
Compartir

Cardús defineix el propòsit de la xerrada: explicar com els canvis socials constitueixen també transformacions en l’educació i que la solució passa per la implicació de tots els agents socials.

Percepció de crisi i desmoralització
Compartir

Comentari del llibre "El desconcert de l’educació": com la percepció de crisi ha generat una pressió excessiva sobre l’escola i ha minvat la confiança de mestres, pares i alumnes.

Foment de l’estima per l’educació
Compartir

Reflexió sobre com la societat ha de donar exemple valorant realment l’educació —i no només retòrica— perquè els estudiants comparteixin aquesta valoració com un estil de vida.

Rol essencial de l’escola i dels docents
Compartir

Defensa de l’escola com a únic espai per aprendre a pensar, llegir i escriure críticament; proposta de millor formació inicial i sabàtics cada 4-5 anys per als mestres.

Impuls del paper dels pares
Compartir

La necessitat que els pares dediquin temps qualitatiu als fills, en una societat amb horaris desordenats que dificulta la convivència i l’aprenentatge educatiu a casa.

Futur de l’educació i solucions
Compartir

Perspectiva optimista malgrat la incertesa: la crisi econòmica pot facilitar transformacions estructurals en el món escolar per recuperar la competitivitat i organitzar millor l’educació i la vida familiar.