Resuming podcast
2008-11-19 ENOLOGIA
31/01/2012

2008-11-19 ENOLOGIA

Arxiu/ARXIU 2008/JA TARDES 2008/

AI

Resumen breu del podcast

En aquesta conversa especial dels "Ja tardes, les tardes de Tarragona Ràpid" celebrem el 20è aniversari de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili amb els primers protagonistes:

  • La fundació de l’Escola d’Enologia (1988) i els seus trasllats d’instal·lacions.
  • Les trajectòries de Lluís Sarola (primer director i professor de bioquímica) i Anna Casabona (sommelier i professora de postgrau).
  • L’evolució acadèmica: des dels títols propis fins al grau BOLOGNA i la singularitat del Mas dels Frares.
  • El debat sobre el paper de la química en l’elaboració del vi i els vins ecològics.
  • Anècdotes dels primers anys i la figura de l’anòleg viatger.
  • El boom del Priorat, el seu impacte econòmic comarcal i la socioeconomia del vi.
  • Les dinàmiques de consum i la promoció dels vins catalans a casa i a l’estranger.
  • L’experiència de Martí Magriñà elaborant vi a Andorra.
  • La comparativa entre tradició europea i innovació NEW WORLD (Califòrnia, Austràlia…).
  • L’estat actual dels estudis d’enologia, l’obertura del nou curs i el futur de la formació.

Un recorregut àgil i ric en detalls, amb claus històriques, acadèmiques, professionals i econòmiques que configuren el present i futur del món del vi.

Marcadors

Història i fundació de la Facultat d’Enologia
Compartir

Creació de l’Escola d’Enologia (1988), dependències inicials i celebració del 20è aniversari al campus Sassalades.

Trajectòries professionals dels convidats
Compartir

Lluís Sarola (primer director i professor de bioquímica) i Anna Casabona (sommelier, botiga "El Rebost" i docent de postgrau) expliquen els seus inicis.

Evolució dels estudis d’enologia
Compartir

Des dels títols propis derivats de la reforma universitària, l’homologació com a segon cicle, fins al grau adaptat a l’Espai Europeu i la singularitat del Mas dels Frares.

El paper de la química i debat sobre vins ecològics
Compartir

Discussió sobre la necessitat de processos químics en l’elaboració del vi i la llegenda urbana dels vins sense tractaments.

Anècdotes i experiències dels primers anys
Compartir

Ambient familiar dels inicis, diversitat d’estudiants i presentació del concepte d’anòleg viatger ("Flying Wine Maker").

Boom del Priorat i impacte socioeconòmic
Compartir

Origent del canvi de cultura i sistema productiu al Priorat, repercussions en altres comarques i crítica a l’acompanyament administratiu.

Consum i promoció dels vins catalans
Compartir

Diferències entre mercats locals i internacionals, tòpics de consum espanyol (Rioja) i necessitat d’apostar pel producte del territori.

Entrevista amb Martí Magriñà: un projecte a Andorra
Compartir

Explicació del primer vi a Andorra: ubicació, altitud, grau alcohòlic, varietats i reptes climàtics.

Comparativa enologia Europa vs NEW WORLD
Compartir

Diferències culturals i tecnològiques entre la tradició europea i la innovació de Califòrnia, Austràlia o Sud-àfrica.

Estat actual dels estudis i obertura de curs
Compartir

Acte simbòlic d’obertura del nou curs, nombre d’estudiants i referència europea dels ensenyaments.

Cloenda i agraïments
Compartir

Tancament del programa amb agraïments a convidats i oients, i invitació a properes activitats de tast.