Resuming podcast
FELIP 2008-10-31
31/01/2012

FELIP 2008-10-31

Arxiu/ARXIU 2008/JA TARDES 2008/

AI

En aquest episodi de ràdio la Núria i el Felip Caudet reben el dietista Gabor Smith per explorar la relació entre alimentació i emocions, l’impacte dels aliments processats vs. ecològics, la filosofia Slow Food, la influència de la dieta en la salut física, mental i emocional, pautes preventives, l’educació alimentària infantil, els cicles estacionals, les al·lèrgies i la distribució global d’aliments.

Principals punts tractats:

  • Connexió entre cervell límbic, records i endorfines
  • Aliments industrials vs. locals i rituals de menjar
  • Filosofia Slow Food i Congrés de Madre Terra
  • Salut física, mental i emocional: la dieta com a medicina
  • Pautes globals de dieta mediterrània i prevenció de malalties
  • Educació alimentària infantil i epidèmia d’obesitat
  • Cicles estacionals i aliments de temporada (medicina xinesa)
  • Sedentarisme modern i adaptació de la dieta
  • Al·lèrgies, gluten i productes processats
  • Abundància vs. mala distribució d’aliments

Interlocutors: Núria, Felip Caudet, Gabor Smith

Marcadors

Salutació i presentació del convidat
Compartir

La Núria i el Felip comenten la pluja a Tarragona, saluden-se mútuament i presenten el dietista Gabor Smith, especialista en alimentació i emocions.

Connexió entre alimentació i emocions
Compartir

Explicació de la base científica al cervell límbic, records infantils, endorfines i diferències de gènere en preferències alimentàries nostàlgiques vs. de novetat.

Aliments industrials vs. naturals i satisfacció emocional
Compartir

Contrast entre aliments processats per màquina i productes locals/eco, la percepció de sabor, la química del sucre i l’efecte en l’estat d’ànim.

Rituals de menjar i moviment Slow Food
Compartir

Importància del ritual d’interacció amb l’aliment, històrics beneplàcs, i la filosofia Slow Food (Madre Terra 2008): menjar just, net, bo i de proximitat.

Salut emocional, física i mental
Compartir

Presentació de la tríada salut: emocional, física i psíquica. Relació entre estat d’ànim, sistema immunològic i aparició de malalties com la hiperactivitat infantil.

La dieta com a medicina
Compartir

Aforismes hipocràtics, la dieta com a inversió a llarg termini, substitució de químiques per hàbits saludables i prevenció de malalties.

Pautes preventives i dieta mediterrània
Compartir

Recomanacions generals: moderació, 3‐5 porcions de fruita, verdures al 60% dels plats, cereals i llegums, carn i peix 2‐3 vegades/setmana.

Educació alimentària infantil i obesitat
Compartir

Estratègies per educar nens a menjar fruita i verdura, implicació de pares i escoles, i la preocupació per l’augment de l’obesitat infantil.

Aliments estacionals i proximitat
Compartir

Respecte als cicles naturals, avantatges de consumir productes de temporada (ex. magrana, tomàquet d’estiu) i visió de la medicina xinesa.

Sedentarisme modern i adaptació de la dieta
Compartir

Canvis en l’activitat física diària, necessitat d’ajustar la ingesta segons exercici i condicions climàtiques.

Al·lèrgies, intoleràncies i additius
Compartir

Increment de celíacs i toleràncies a la farina blanca, ús de colorants i conservants en aliments processats, i reaccions en nens petits.

Abundància vs. distribució global d’aliments
Compartir

Reflexió sobre l’abundància en països occidentals i la mala distribució mundial, malgrat la capacitat de produir prou aliments.

Dinar compartit i comiat
Compartir

Els convidats recorden el dinar amb pasta italiana, ceps, gambetes i amanida, esclaten l’episodi i es despedeixen fins al proper programa.