Resuming podcast
2009-02-13 XARRÓ
31/01/2012

2009-02-13 XARRÓ

Arxiu/ARXIU 2009/ENTREVISTES 2009/

AI

Reportatge i entrevista en directe amb Mariona Quadrada i Josep Vinyoles sobre la xarronada que inaugura el Carnaval de Tarragona. Es presenta el plat tradicional del xarró, es detalla la recepta i els ingredients, es reflexiona sobre l’ús de productes de temporada i la importància de recuperar la cuina del camp en les festes populars.

Marcadors

Presentació de la xarronada
Compartir

El presentador obre el programa anunciant la xarronada del Carnaval de Tarragona, una escudella típica anomenada xarró, i presenta els convidats: Mariona Quadrada i el cuiner Josep Vinyoles.

Mariona Quadrada com a mestra de cerimònies
Compartir

Mariona explica el seu rol en l’acte inaugural de les festes, la seva relació personal amb el farro tarragoní i l’anècdota que el primer plat que va cuinar en les seves classes de cuina fou precisament aquest farro.

Recepta i ingredients del xarró
Compartir

Josep Vinyoles detalla els passos de preparació del xarró, els temps de cocció i els ingredients imprescindibles (ossos de porc frescos, salats i rancis, boletes d’assegir, pèsols, faves i fideus), així com les quantitats per a 1.000–1.500 racions.

Productes de temporada i variants locals
Compartir

Debat sobre l’ús de productes d’hivern i de primavera en plats de carnaval, les diferències entre comarques (Tarragona, Reus, Girona) i com la recepta s’adapta segons la collita local.

Cloenda i valor de la cuina tradicional
Compartir

Reflexió final sobre la importància de mantenir vives les receptes de la tradició rural, l’oportunitat anual de recuperar sabors antics i la invitació a degustar el xarró al mercat central de Tarragona.