Resuming podcast
CUINA 2011-12-22(1)
27/12/2012

CUINA 2011-12-22(1)

Arxiu/ARXIU 2011/MATI T.R. 2011/

AI

Aquest text ofereix consells detallats per organitzar un dinar o sopar especial en família a casa. Inclou recomanacions sobre l’espai i la decoració, l’ús de vaixella i estovalles antigues, el parament de taula amb plats, coberts i copes, la gestió del servei de plats i copes, la creació d’ambient amb espelmes i la ventilació, la participació de tots els membres de la família i l’etiqueta bàsica. També aporta trucs per a la preparació prèvia d’aliments (caldo, capó) i per conservar-los correctament, i recorda la importància de la coordinació per fer de l’àpat una experiència més rodona i festiva.

Marcadors

Elecció de l’espai i decoració especial
Compartir

Consells per buscar un indret ampli a casa, muntar una taula extra si cal i utilitzar estovalles i elements familiars especials (de l’àvia, de Càritas) per donar caràcter a l’ocasió.

Parament de la taula: plats i coberts
Compartir

Detall de com col·locar els plats (fondos, petits) i els coberts d’oest a l’est (de fora cap a dins) segons l’ordre dels plats, i com usar taules auxiliars per tenir recanvis a mà.

Copas i begudes
Compartir

Orientacions sobre quantes copes posar (vi blanc, vi negre, aigua o got), quins tipus de copes triar per maximitzar aromes i gas, i opcions per a còctels amb recipients més informals.

Ambient i espelmes
Compartir

Recomanacions per a centres baixos i inodoros, usar espelmes petites flotants per donar llum sense molestar, i evitar ambientadors artificials per no interferir amb els aromes del menjar.

Participació familiar i servei
Compartir

Importància de repartir tasques (servei, preparació, recollida), involucrar nens i avis amb supervisió, i fer del servei un acte gairebé ceremonial des de la gaspatxa o sopera.

Preparació prèvia i conservació dels plats
Compartir

Consells per tenir plats com el caldo o el capó fets el dia abans, desgreixar-los, refredar-los ventilant bé (olla sobre cullera) o guardant-los al forn o a la galeria per mantenir la seguretat alimentària.

Detalls finals i claus per un àpat rodó
Compartir

Recordatori de posar vins i destil·lats a temperatura a la nevera o utilitzar glaçonera, optar per un whisky especial, i llista de tasques de recollida i neteja a mesura que avança el servei.