Resuming podcast
SALUT A L ESTUDI 2013-07-00
05/03/2014

SALUT A L ESTUDI 2013-07-00

Arxiu/ARXIU 2013/MATI DE T.R. 2013/

AI

En aquest episodi del Centre Mèdic Rambla Nova s’endinsen en la salut durant els viatges d’estiu amb la Dra. Teresa Maria Argemí i la Dra. Mireia Saballs, especialista en malalties infeccioses. S’hi repassen de manera àgil i pràctica:

  • Rols mèdics: què fa un internista i un infectòleg.
  • Recomanacions generals abans de marxar: medicació crònica, alimentació segura, aigua embotellada i protecció solar.
  • Pla de vacunacions i planificació segons destinació (Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina, etc.).
  • Vacunes clau: febre groga, hepatitis A/B, profilaxi de la malària i efectivitat.
  • Farmaciola de viatge: antibiòtics per a la diarrea, antidiarreics, analgèsics, antihistamínics i repel·lents d’insectes.
  • Prevenció sexual: ús de preservatius durant les vacances.
  • Seguiment post‐viatge: símptomes d’alarma (febre), visita mèdica de control i malalties latents.
  • Reforç de defenses amb hàbits saludables: dieta, hidratació, exercici i descans.
  • Precaucions addicionals: vestimenta, protecció contra cucs d’aigües dolces i altres insectes.

Al tancament, s’ha de concertar visita al Centre Mèdic per rebre un assessorament personalitzat segons la destinació.

Marcadors

Introducció i presentació del programa
Compartir

La presentadora Núria dóna la benvinguda al Centre Mèdic Rambla Nova i presenta la Dra. Teresa Maria Argemí i la Dra. Mireia Saballs, especialista en malalties infeccioses, repassant els temes d’avui: viatges, salut i malalties tropicals.

Què fa un especialista en malalties infeccioses
Compartir

Definició del perfil d’internista i infectòleg: des de la prevenció d’infeccions hospitalàries fins al tractament de pneumònies, gastroenteritis o malalties adquirides en països amb microbis diferents.

Recomanacions generals per al viatger
Compartir

Consells que valen per a qualsevol destinació: previsió de medicació crònica, cura amb els aliments i l’aigua (embotellada, sense glaçons), i protecció solar.

Valoració del destí i planificació de vacunacions
Compartir

Classificació de països per risc (Europa vs Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina) i importància de planificar amb temps (ideal 6 mesos, però possibles esquemes accelerats) les vacunacions i tractaments.

Principals vacunacions per viatges tropicals
Compartir

Detalls sobre la febre groga (obligatòria en zones com Bolívia, Àfrica subsahariana), hepatitis A i B, i profilaxi antimalària. Eficàcia de les vacunes, contraindications i possibles restriccions d’entrada si no es té carnet de vacunació.

Farmaciola del viatger i mesures contra insectes
Compartir

Quins medicaments portar: antibiòtics (ciprofloxacina), antidiarreics, analgèsics, antihistamínics, preservatius i repel·lents (>20 % de principi actiu). Consells d’ús i moments de risc dels mosquits.

Prevenció de malalties de transmissió sexual
Compartir

Recomanació d’incloure preservatius a la farmaciola per prevenir infeccions de transmissió sexual, especialment en un entorn de vacances i noves oportunitats.

Avaluació i símptomes post‐viatge
Compartir

Quins símptomes alerten després del viatge (sobretot la febre), quan visitar el metge especialitzat i importància de fer revisions encara sense manifestacions evidents per detectar malalties latents.

Hàbits saludables i reforçament de defenses
Compartir

Consells per potenciar el sistema immunitari amb alimentació equilibrada, hidratació, exercici, descans i somni adequat per afrontar qualsevol risc durant els viatges.

Precaucions addicionals i conclusió
Compartir

Recomanacions sobre vestimenta i calçat adequats, evitar banys en aigües dolces amb risc de paràsits, evitar mesures 'show' i adoptar un perfil de viatger responsable. Conclou amb la invitació a visitar el Centre Mèdic Rambla Nova per un assessorament personalitzat.