Resuming podcast
SALUT 2015-10-07
23/12/2015

SALUT 2015-10-07

Arxiu/ARXIU 2015/MATI DE T.R 2015/

AI

Resum de l'episodi

En aquest programa de Curar-se en Salut, la Susana Abajo, coordinadora de Llevedores de Reus de les unitats ACIR, ens acompanya per abordar de forma global les infeccions de transmissió sexual (ITS) i l’atenció a la salut sexual i reproductiva:

  • Introducció i context: Presentació del tema i de les unitats ACIR de l’ICS al Camp de Tarragona.
  • Definició i organització: Com funciona el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (profils professionals i punts d’atenció).
  • Cartera de serveis: Medicina preventiva (càncer, ITS), control d’embaràs, educació sanitària, menopausa, patologia ginecològica i atenció a joves.
  • Epidemiologia d’ITS: Dades de sífilis, clamídia, condilomes i altres infeccions; evolució i fiabilitat dels registres.
  • Detecció i diagnòstic: Tècniques, entrevistes clíniques i importància de la detecció precoç sense esperar símptomes.
  • Perfils i prevalença: ITS més freqüents (clamídia, condilomes, herpes), grups d’edat i comportaments de risc.
  • Estudi de clamídia en joves: Participació en un projecte amb l’ICO per detectar clamídia en menors de 25 anys.
  • Atenció a col·lectius de risc: Projectes amb Creu Roja per captar treballadores sexuals i accedir a serveis amb confidencialitat.
  • Prevenció: Ús consistent del preservatiu com a mètode barrera; recomanació del doble mètode contraceptiu.
  • Accés i procediment: Horaris, ubicacions de les unitats a Tarragona i Reus, circuits de derivació i accés directe.
  • Consell final: Reflexió personal sobre pràctiques sexuals, control regular i consulta preventiva sense esperar símptomes.

Marcadors

Introducció al tema i presentació
Compartir

Presentació del programa, horaris i mitjans de transmissió, anunci del tema central (infeccions de transmissió sexual) i convidada (Susana Abajo).

Definició i abast de les unitats ACIR
Compartir

Explicació de la composició del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ginecòlegs, llevadores, infermeres, auxiliars), ubicació de les unitats centrals i punts d’atenció primària al Camp de Tarragona.

Cartera de serveis i perfil de població atesa
Compartir

Descripció detallada dels serveis: medicina preventiva (càncer ginecològic i ITS), tarda jove, control d'embaràs, educació sanitària, menopausa, patologia ginecològica i methodology de derivació. Perfil de pacients atesos (dones, joves, homes).

Dades i evolució d'ITS a Catalunya
Compartir

Revisió de dades epidemiològiques: casos de sífilis (2014), comparació amb altres ITS, discussió sobre fiabilitat dels registres i evolució de les tècniques diagnòstiques.

Diagnòstic i detecció d'infeccions
Compartir

Procés de detecció sense esperar símptomes: entrevistes clíniques, identificació de conductes de risc, consentiment per proves diagnòstiques i importància de la detecció precoç.

ITS més prevalents i perfils de risc
Compartir

Principals ITS (condilomes, clamídies, herpes simple), edats més afectades (20–30 anys), afectació en homes i dones i factors de risc associats.

Estudi de detecció de clamídia en joves
Compartir

Presentació de l'estudi conjunt amb CESCAT i ICO per detectar Clamídia trachomatis en menors de 25 anys mitjançant mostres d'orina i consentiment informat.

Atenció a treballadores sexuals i coordinació
Compartir

Programa de captació amb Creu Roja per facilitar l'accés a les treballadores sexuals, estratègies d’accessibilitat, confidencialitat i adaptació d’horaris.

Prevenció i mètodes de protecció
Compartir

Diferència entre mètodes anticonceptius i barrera, èmfasi en l'ús consistent del preservatiu per prevenir ITS i recomanació de doble mètode contraceptiu en joves.

Accessibilitat i procediment d'atenció
Compartir

Ubicació de les unitats centrals a Tarragona i Reus, horaris (8 h–21 h), necessitat de volants només per a patologia ginecològica i accés directe per a la resta de serveis.

Consell final i cloenda
Compartir

Reflexió personal sobre pràctiques sexuals, importància del control regular independent de símptomes, consideració de parella i recomanació de consulta preventiva a unitats ACIR.