Resuming podcast
TOQUEM PEDRA 2015-12-23
23/12/2015

TOQUEM PEDRA 2015-12-23

Arxiu/ARXIU 2015/MATI DE T.R 2015/

AI

En l’episodi 44 de “Toquem Pedra” ens desplacem a l’amfiteatre de Tàrraco per descobrir-ne el caràcter únic en tota la conca mediterrània: un recinte romà reconvertit en espai de culte amb dues esglésies superposades. Josep Maria Macías (ICAC) explica com, malgrat la mida reduïda i l’estat fragmentari, la transformació històrica de l’amfiteatre —a partir del martiri de Sant Fructuós el 259— va impulsar-ne l’abandó com a arena de gladiadors i la seva elevació a locus sanctus. Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense i ICAC) contextualitza el procés de memòria martirial, la construcció de la basílica visigòtica al quadrant nord-oriental de l’arena i la simbologia que aquest espai va tenir en l’església tarragonina, fins a la seva recuperació arqueològica al segle XX.

Marcadors

Presentació de l’episodi i del monument
Compartir

El programa inicia davant l’escola El Miracle, prop de la Via Augusta, presentant l’amfiteatre i els convidats de l’ICAC i el Museu Bíblic Tarraconense.

L’amfiteatre de Tàrraco com a únicum
Compartir

Josep Maria Macías exposa les característiques arquitectòniques, l’estat de conservació i destaca la singularitat de les dues esglésies instal·lades a l’arena.

El martiri de Sant Fructuós i la nova simbologia
Compartir

Andreu Muñoz contextualitza el martiri del bisbe Fructuós (259), la literatura martirial tardoromana i l’evolució de l’espai cap a locus sanctus.

Construcció de la basílica visigòtica
Compartir

Detall de la planta, les naus i els fonaments al quadrant nord-oriental; l’esforç constructiu per situar la basílica en el lloc exacte del martiri.

Continuïtat medieval i recuperació moderna
Compartir

Reflexions sobre la consciència simbòlica medieval, l’oblit de l’església visigòtica i la redescoberta arqueològica al segle XX per l’Associació d’Amics de l’Amfiteatre.