Resuming podcast
Eustaqui Vallès i Delmàs, el mestre restaurador que ha deixat empremta a Tarragona
14/03/2025

Eustaqui Vallès i Delmàs, el mestre restaurador que ha deixat empremta a Tarragona

Cafè, copa i puro

Amic de Serra i Vilaró, deixeble de Saumells i Martorell, ha treballat amb Theodor Hauschild i per les seves mans han passat tots els vestigis de la Catedral i infinitat d’obres a la ciutat i al territori. De vegades ens preguntem perquè la vida ens ha portat cap a un camí, o cap a un altre... Però si per atzar has nascut un 23 de setembre, el mateix dia que la teva mare (Teresa) i al seu torn la teva àvia, és que alguna cosa està passant. Més encara si al llarg de la teva vida acabes restaurant el magnífic retaule de Santa Tecla. Els grans mestres sempre diuen que el que val la pena a la vida és traspassar els coneixements als deixebles. I ell n’ha tingut uns quants, i dels bons, com Lluís Maria Saumells o Salvador Martorell, amb qui aprendria l’ofici i la tècnica, o l’admirat Joan Rebull. Ha fet sortides i compartit pensament, amistat i sopars amb Apel·les Fenosa, amb qui combregaven en l’estima per la natura: ara cap a les muntanyes de Prades, ara cap a Farena. Però el millor eren les festes que feia a casa seva, l’Apel·les, on hi anava “la flor i nata de Barcelona”. El nostre convidat al ‘cafè, copa i puro’ és una persona senzilla, humil, amb mirada pura i mans d’àngel. Eustaqui Vallès i Delmàs, llicenciat en Belles Arts, i especialista en restauració.