Resuming podcast
Evoluciona: Entrem a les entranyes sepulcrals de la Conca de Barberà, a la cova dels Xaragalls
26/03/2024

Evoluciona: Entrem a les entranyes sepulcrals de la Conca de Barberà, a la cova dels Xaragalls

Evoluciona, la investigació sobre l'evolució humana, amb l'Iphes

En aquest Evoluciona visitem in-situ una excavació arqueològica, ens endinsarem a la Cova dels Xaragalls, un petit sistema càrstic obert, situat al municipi de Vimbodí-Poblet.

Va tenir un ús sepulcral durant més de 4.000 anys. Els treballs d'excavació arqueològica al jaciment ja han posat al descobert en les últimes campanyes més de 7.000 restes humanes, d'animals i objectes ornamentals, des del neolític fins a l'edat del bronze.

Sabem que aquesta cavitat era utilitzada com a cova sepulcral, era un cementirion anaven dipositant els cossos dels difunts i es va fer servir per a això durant mil·lennis.

En el seu moment, després de condicionar l’accés i netejar la superfície interior de sediments per l'activitat furtiva, l'equip ha aconseguit documentar nivells arqueològics intactes i molt ricsen restes arqueològiques holocenes. Just aquesta setmana es conclou la nova campanya d’excavació en aquest recó de la Conca de Barberà. Ens hi acompanyeu?

El projecte de recerca, ha integrat també l'anàlisi sistemàtica del material procedent de l'activitat furtivaanterior i que es troba dipositat en diferents museus del territori. Segons apunten, particularment rellevant és el crani trepanatcedit pel Museu Terra de l'Espluga de Francolíl'any 2020 i del qual s'està duent a terme una profunda anàlisi paleopatològica i tafonòmica.

Es tracta d'un important jaciment arqueològic de l'Holocè que va ser inspeccionat als anys 70 però del qual s'ha publicat poc.